text.skipToContent text.skipToNavigation
Träffa vår frukt- och gröntspecialist Ann-Sofi på Axfood Snabbgross i Borlänge!

Hej Ann-Sofi! Det ryktas att du är en riktig specialist på frukt och grönt! Hur kommer det sig?
Jag är petnoga som person, jag gillar att hålla det fint runtomkring mig. Det gör att jag bland annat är duktig på att kontinuerligt hålla efter och plocka undan frukter och grönsaker som är dåliga, samt att hålla ordning och reda på avdelningen.
 
Utöver det så tror jag det är viktigt att man jobbar med mat som man själv äter. Jag skulle till exempel inte kunna jobba på fiskavdelningen. För att lära mig mer har jag gjort en del kurser och sett till att smaka på mycket frukter och grönsaker.
 
Vad har du för tips för att frukten och grönsakerna ska hålla så länge som möjligt?
Rätt temperatur är såklart superviktigt. Det är också viktigt att inte ha allt för mycket ute i butik. Till exempel inte fylla på med för mycket pallar med sallad, för då kan de bli dåliga. Mögel smittar så det är viktigt att hålla undan.
 
Som kund ska man köpa hela lådor och försöka att inte förflytta dom så mycket. Man ska behandla frukter och grönsaker som ägg, det är känsliga varor. Köper man hela lådor så får man varorna bra, då är det inte någon som har rört dom.
 
Hur jobbar du och dina kollegor för att kunna erbjuda våra kunder frukten och grönsakerna som de eftersöker?
Om kunderna frågar efter något så brukar vi ta hem det. Vi brukar också ta hem och testa nya varor så kunderna kan få prova nyheter. Bassortimentet är fast, men har vi tid så testar vi att bredda sortimentet och testar nya saker. Det är en utmaning att jobba med produkter som har så korta datum som frukter och grönsaker. Man måste ha det i åtanke hela tiden.
 
Har du någon favoritprodukt du kan rekommendera?
Våra nya äpplen är supergoda. Kanzi heter dom! Jag tycker man ska våga testa andra äpplen än de klassiska sorterna, Royal gala och Granny Smith. Våga testa en Kanzi till exempel.
 
Överlag kan jag nog rekommendera alla våra frukter och grönsaker, för vi är väldigt duktiga på frukt och grönt.
 
Har du någon kuriosa om någon färskvara du vill dela med dig av? Något som alla kanske inte vet om?
Lite smygbruna och småskrumpna champinjoner smakar mer, så de är nästan bättre än de som ser helt perfekta ut. Svampar fungerar som en gryta som fått stå länge. Det blir mer smak när de får götta till sig.
 
Har du någon favoritmaträtt?
Husmanskost som inte innehåller saker från havet.
 
Några andra tips du vill dela med dig av?
Ta det försiktigt med produkterna, riv inte runt, de är känsliga. Lämna saker så som du vill hitta det.
 
Behandla äpplen och isbergssallad som glas. De verkar tåliga, men de är inte det.
 
 
VILL DU FÅ DINA VAROR LEVERERADE?
NEDAN SER DU EN KARTA ÖVER VAR VÅR BUTIK I BORLÄNGE LEVERERAR.