text.skipToContent text.skipToNavigation

Vi på Snabbgross har en gedigen historia som börjar redan 1897 när vårt organisationsnummer registrerades. 1937 bildades Aktiebolaget Svenska Kolonialgrossister (ASK) av privata grossister i Sverige. ASK möjliggjorde för grossisterna att köpa in större volymer och på så sätt pressa priserna gentemot fabrikanterna. Redan här börjar alltså vår resa mot att kunna erbjuda bra mat, till bästa pris.
 

Det första snabbgrosslagret med självbetjäning öppnade 1952 i Varberg av Halmstadsföretaget Handels JB Berggren och denna butik finns kvar hos oss än idag! Några år senare, 1956, öppnade nästa butik i Enskede. Denna gång var det Möller & Co som hade inspirerats av det amerikanska konceptet "Cash & Carry". Butiken i Enskede gjorde en stor succé direkt och deras nyckel till framgång var de synnerligen attraktiva priserna.

Vår historia.png
Möller & Co valde i och med succén att öppna ännu en butik, den här gången i Hagalunds industriområde i Solna i Stockholm. Även denna butik resulterade i en fullträff. I Gamlestaden i Göteborg öppnar samtidigt en snabbgross som även den blir en framgång från start. Därefter öppnar ett tiotal andra snabbgrossverksamheter.
 
Butiken i Enskede gjorde en stor succé direkt och deras nyckel till framgång var de synnerligen attraktiva priserna. 
 
Under 70-talet gick ASK samman med Handelskompaniet i Jönköping, de förvärvar JB Berggren och Möller & Co, och börjar marknadsföra sig som Dagab Storkök och antalet butiker ökade. Dagab fick Axel Johnsson AB som ägare 1988 och år 2000 bildas bolaget Axfood som övertog snabbgrossverksamheten under bolaget Närlivs. År 2005 började vi kalla oss vid namnet Snabbgross. 2018 blev Snabbgross ett fristående bolag inom Axfood.
 
 
Mycket har hänt under vår över 120-åriga historia, men en sak har följt med oss hela vägen: Vår delade glädje för bra mat, till bästa pris.