text.skipToContent text.skipToNavigation

Det går inte missa restaurangen Gula Huset när man kommer in i Linköpings centrum. Från långt avstånd kan man se den gula putsfasaden. Restaurangen som drivits av Fadi Abadir Guirgis sedan 2003 har ett av topplägena i Linköping. Vi blir välkomnade med öppna armar av servitrisen Martina och ägaren Fadi.

 

Hej Fadi! Kan du berätta lite om restaurang Gula Huset?
Jag öppnade restaurangen år 2003 från att tidigare ha arbetat flera år i Stockholm som restaurangägare. Vi är 16 anställda på Gula Huset och serverar mest lunch på vardagar men på fredagar och lördagar brukar det vara mycket gäster på kvällarna också.

 

Hur arbetar ni på Gula Huset?
Kockarna och servitörerna förbereder mycket under veckorna för att kunna få allt att gå ihop på helgen när det är så mycket gäster. Skillnaden mellan gäster på vardagar och helger skiljer så pass mycket att förberedelserna inför helgen är väldigt viktiga.

 

”Jag har restaurangen i blodet!”

 

Är det mycket folk som kommer till Gula Huset och äter?
Det händer ibland att vi har 230 personer en lördagskväll. När det är sommar och fint väder har vi också mycket folk på uteserveringen, där får det plats 90 personer. Då är det också många som kommer på afterwork. Inne i lokalen får det plats 100 personer. Under speciella dagar så som Mors dag och Alla hjärtans dag lockar vi väldigt mycket gäster! Då är det nästan svårt att placera ut alla i lokalen, då de ofta kommer två och två. I genomsnitt har vi 100 gäster på en lunchservering, men under sommaren är det mer än dubbelt!

 

Vilken typ av mat serverar ni här?
Husmanskost, för det är det jag är duktig på. Jag började lära mig svensk mat på restaurang Victoria i Kungsträdgården i Stockholm. Det var ett jättebra ställe där jag fick lära mig mycket om svensk mat och fann min passion för det. Där fick jag lära mig göra en riktig Toast Skagen. Efter det blev jag fast. Vi på Gula Huset satsar på klassisk svensk mat, då det är mycket populärt bland både turister och Linköpingsborna, och våra kockar är guldvara, man måste ta hand om dem då det är stor ruljans här i Linköping.

 

Vilken rätt är den mest populära på er meny?
Den traditionella Planksteken. Lamminnerfilén är också mycket populär

 

Vilken rätt skulle du rekommendera alla att testa?
Lammet är riktigt bra. Gösfilén som serveras med potatiskaka och basilika skulle jag också vilja rekommendera.

 

”Bra mat och service glädjer mig”

 

Vilka typer av gäster brukar komma hit och äta? Lockar ni turister?
Linköpingsborna går ut och äter mycket på fredagar och lördagar men på sommaren kommer det mycket turister.

 

Hur ser en vanlig dag ut på Gula Huset?
Varje dag ser annorlunda ut. Under hela min karriär i restaurangbranschen så har aldrig en dag varit den andra lik. Det är det som är det roliga. Man träffar alltid nya människor och man får nya utmaningar varje dag.

 

Var gör ni era inköp?
Jag själv åker eller ringer till Snabbgross i Linköping, men mina anställda burkar oftast beställa på E-handeln och får det levererat. Jag gillar den personliga kontakten jag får på Snabbgross. Det är trevligt att möta folk man känner när man ska göra sina inköp. Att den personliga kontakten finns kvar är väldigt viktig, vi som kunder uppskattar det. Genom att leverantören, eller mina kompanjoner som jag vill kalla det, skapar en bra upplevelse för mig så kan jag i min tur göra det för mina kunder.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?
Variationen är det allra roligaste. Man blir aldrig uttråkad. Jag ser min restaurang som mitt hem.

 

Om Fadi Abadir Guirgis
Arbetar som:
Ägare av Gula Huset
Ålder: 65 år
Bakgrund: Tidigare ägt tre restauranger i Stockholm

_DSC0035_redigerad.jpg