text.skipToContent text.skipToNavigation

2020-03-31
Debattartikel: Riktat stöd till hotell och restauranger krävs omgående för att rädda tiotusentals jobb

Riktat stöd till hotell och restauranger krävs omgående för att rädda tiotusentals jobb

Coronakrisen är på väg att slå ut stora delar av den svenska restaurang- och besöksnäringen. Regeringens två stödpaket hjälper till men är otillräckliga. Mer behövs, snabbt, för att rädda förtvivlade företag och tiotusentals jobb.

Restaurangbranschen består till stor del av små- och medelstora ägardrivna företag med tuffa villkor, små buffertar och små marginaler. Många bolag har redan, efter två veckors kris, gått in i ett akut läge och ansökt om rekonstruktion.

Vi stödjer fullt ut de åtgärder som myndigheterna vidtar för att skydda riskgrupper och dämpa smittspridningen. Men då måste det offentliga också ta ansvar för både de jobb, de företag och de människor som drabbas hårdast av restriktionernas ekonomiska effekter.

Restauranger står utan besökare och intäkter, med en stor nota för personal, hyra och andra fasta kostnader. När intäkterna går mot noll så är även hälften av löne- och hyreskostnaden alldeles för mycket. Vi kommer att se en historisk våg av konkurser och nedläggningar som följd av en akut intäkts- och därmed likviditetsbrist.

Det nya krispaket för små och mellanstora företag, som regeringen presenterade i veckan, innehåller flera positiva besked men det krävs mer. Möjligheterna att nyttja de statliga lånegarantierna är begränsade för många av de drabbade restaurangerna – även vid en återgång till det normala så är marginalerna för tunna för att kunna bära ökad skuldsättning med höga räntenivåer.

Restaurangföretagen behöver snarast fler direkta ekonomiska insatser som gör att de kan hålla ut genom den mest akuta krisperioden genom direkt sänkning av kostnader – och komma igång snabbt när den är över. Här finns en möjlighet för staten att rädda jobb och företag.

1. Stärkt system för korttidsarbete: Korttidspermittering bör kunna göras på ett sätt som temporärt tar ner lönekostnaden till noll. Speciellt angeläget är detta i ett läge då vissa verksamheter omgärdas av restriktioner och kanske till och med förbjuds att verka. Det bör självklart även gälla för ägaren eftersom många restauranger är fåmans- eller familjeföretag.

2. Reducerade hyror: I det presenterade förslaget ges möjligheten att staten under tre månader går in med ett stöd på upp till 50 procent av hyresnedsättningen på upp till 50 procent av den fasta hyran vid omförhandling av hyresavtal. Det är bra, men beroende av hyresvärdens välvilja till omförhandling i detta läge. I Danmark täcks istället de fasta kostnaderna (främst hyra och leasing) temporärt för verksamheter som fått ett intäktsbortfall om över 40 procent, enligt en fastställd skala i proportion till bortfallet. Vid ett förbud eller stängning täcks 100% av hyres- och andra fasta kostnader.

 

3. Sänkta arbetsgivaravgifter för fler: Nu sänks arbetsgivaravgifterna för upp till 30 anställda. Det finns många aktörer, t ex kedjor med flera enheter, i restaurang- och hotellbranschen som har långt fler anställda än så. Många av dem tillhör de hårdast drabbade – hotell och kursgårdar har i princip noll intäkt idag. Även dessa bör omfattas av sänkta arbetsgivaravgifter.

Det vi efterfrågar är tidsbegränsade, riktade insatser för att i grunden sunda, livskraftiga verksamheter ska överleva. De hittills presenterade paketen kommer inte att räcka. Vi vet att alla företag inte kommer att kunna räddas – det vi efterfrågar här är en ytterligare förstärkning för att undvika massdöd i branschen. Varje vecka av otillräckligt politiskt agerande har ett pris i att tiotusentals arbetstillfällen försvinner på rekordtid. Regeringen måste agera snabbt och med kraft. Stunden är nu.

Livsmedelsgrossisterna

Irene Waldemarson VD Martin & Servera Restauranghandel

Jonas Köhler VD Menigo

Eva Pettersson VD Axfood Snabbgross

M Thommy Mårdskog VD Mårdskog & Lindkvist

Lars Carlsson VD Svensk Cater

Marcus Ahlm vice VD Chefs Culinar

2020-03-31
Information med anledning av Covid-19

Den rådande situationen påverkar oss alla och vi på Axfood Snabbgross jobbar dagligen med olika lösningar och åtgärder för att stötta dig som kund i denna svåra tid. Vi vill uppmuntra dig till att ha en dialog med vår kunniga personal i butik, vi finns alltid här för dig och svarar på dina frågor.

Våra butiker håller öppet som vanligt och vi har utökat våra städ- och hygienrutiner med ökat antal städningar i våra butiker, för att minimera smittspridning.

Vi ser inga avvikelser i varuflödet till våra butiker eller i våra utleveranser till dig som kund. Vi uppdaterar information löpande om det sker några förändringar kring detta område.

Vi finns alltid tillgängliga för dig och du hittar alltid aktuell information här på snabbgross.se där du också hittar aktuella erbjudanden och kontaktuppgifter till din närmsta butik.

 

Starkare tillsammans!

2020-03-12
Information om Coronaviruset

Med anledning av det nya Coronaviruset och dess utbrott bevakar vi på Axfood Snabbgross läget och utvecklingen och anpassar vår verksamhet efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi på Axfood Snabbgross vidtar försiktighetsåtgärder för att dels förebygga, men också för att säkerställa våra medarbetare, samarbetspartners och våra kunders hälsa och säkerhet.

 

Vad gäller leveranser till våra butiker ser vi i dagsläget en liten påverkan, men vi för en kontinuerlig dialog med våra leverantörer för att säkerställa kommande leveranser, men också för att proaktivt och snabbt kunna agera på alternativa lösningar, allt för att kunna tillgodose våra kunders behov.

 

Vi uppdaterar informationen löpande via vår hemsida om läget ändras eller uppdateras.

 

För mer information om Coronaviruset hänvisar vi direkt till Folkhälsomyndigheten.

2020-01-20
Gastrino - Vårt helt nya varumärke för storkök!
kök_rutor1-min.jpg

Vårt nya varumärke Gastrino är äntligen här!

Lanseringen av vårt nya EMV för storkök - Gastrino - startar i februari och pågår under våren 2020. De första Gastrino-varorna landar snart på hyllorna i Axfood Snabbgross butiker, så håll utkik i din närmsta butik.

Lanseringen kommer att bestå utav ett 30-tal produkter med inriktning mot Axfood Snabbgross restaurangkunder. Lanseringen under våren kommer att innehålla produkter som bland annat pasta, krossade tomater, pesto, oliver, ägg, hamburgerdressing och bearnaisesås.

Läs mer om Gastrino här!

 

2019-11-22
Vi öppnar i Jönköping!
Vi öppnar i Jönköping!

Äntligen är det dags för oss att öppna i Jönköping! Vi slår upp dörrarna till vår 25:e butik i februari 2020. 

Butiken kommer att ha ett brett och prisvärt sortiment anpassat för restaurang, fast food och café. 

Mer info kommer snart. 

 

Läs lite mer om butiken här!

 

2019-10-10
Vi fasar ut burägg ur vårt sortiment
Vi fasar ut burägg ur vårt sortiment

Axfood Snabbgross har tagit beslutet att fasa ut burägg ur vårt sortiment under 2020.

Som Sveriges ledande hämtgrossist spelar vi en viktig roll i samhället där vi vill kunna erbjuda våra kunder bra och hållbar mat, därför är detta ett naturligt steg i vårt hållbarhetsarbete.

Axfood Snabbgross kommer fortsätta vårt arbete för att inspirera, agera och vägleda våra kunder till mer hållbara alternativ.

 

  • 1(current)
  • 2
  • 3
Kolla in vårt sortiment för dryck
VÅRT HÅLLBARHETSARBETE
På Axfood Snabbgross arbetar vi aktivt med hållbarhet för att värna om miljön och våra res...