text.skipToContent text.skipToNavigation

Gillis Dahlström, ägare av Arontorps Kroppkakor, möter upp mig utanför flygplatsen i Kalmar. Vi åker över till Öland, där hans restaurang ligger. Vägen dit är fylld av grön natur och åkrar och mitt i denna grönska kommer vi fram till Arontorps Kroppkakor.

 

Hej Gillis! Kan du börja med att berätta om dig själv och din karriär?

Jag har gjort ganska mycket innan jag startade Arontorps Kroppkakor. Jag började jobba redan när jag när jag var 14 år. Jag fiskade och sålde fisk vid kajen, då var jag Sveriges yngsta yrkesfiskare. Jag sedan som skeppförare i några år, men skadade nacken i en olycka 1999. Efter det tänkte jag om och startade en billackeringsfirma.

 

Hur kom det sig att du startade Arontorps Kroppkakor efter allt detta?

Jag fick nys om en Skördefest som bekanta frågade mig om jag inte kunde anordna någonting på. Jag fick då idéen att jag skulle servera kroppkakor. Min svärmor hade ett recept som jag använde - de blev jättepopulära! Därefter blev det mycket påtryckningar från vänner och bekanta att jag skulle starta något för att sälja mina kroppkakor. Det var då min restaurangidé kom till och på det viset så startades Arontorps Kroppkakor!

 

Har du några fler projekt som du arbetar med?

I vintras köpte ICA in mina kroppkakor som nu säljs i butik här på Öland. Det är superroligt och jag har fått lära mig så mycket! De paketerade kroppkakorna har blivit populära då dom är de enda kroppkakor man kan köpa som man värmer i mikron, men ändå smakar som nykokta kroppkakor. Knepet är att kroppkakorna ligger i sitt spad som de kokats i, vilket gör dem så nära nykokta man kan komma.

 

_DSC0012_redigerad.jpg

Kan du berätta hur ni komponerar era kroppkakor?

Man börjar med att råriva potatis och pressar vattnet ur det, därefter tillsätter man lite kokt potatis. Detta gör man en deg av. Fyllningen gör man av rimmat sidfläsk, kryddpeppar, lök och salt. Fläskblandningen lägger man i mitten av potatisdegen och formar till en boll. Därefter kokar man dem i en timme.

 

Har man något tillbehör till kroppkakorna?

Jag själv gillar att äta med smör, ovispad grädde och lingon till. Det är ganska klassiskt sätt att äta det på, men det är olika från person till person. Jag gillar kombinationen av sött och salt, men folk som aldrig ätit på det sättet tidigare kan tycka att det är lite speciellt.

 

Har ni andra rätter på menyn?

Något vi alltid har på menyn annat än kroppkakor är en vegansk kroppkaka med sojafärs, svamp och kryddpeppar samt en råraka med fläsk. Vi serverar också alltid klassisk husmanskost. Det kan vara allt från köttbullar med mos, till lasagne och skomakarlåda. På helgerna tillagar vi även schnitzel som är lite utöver det vanliga! Vi bankar ut köttet själva och dubbelpanerar den. Folk åker flera mil för att äta den!

 

Har ni något rekord på hur många kroppkakor ni sålt på en dag?

På Skördefest har vi sålt ungefär 40 000 stycken under de tre dagarna som det pågår. Under sommaren har vi sålt omkring 7000-8000 om dagen. Vi har 1500-2000 ätande gäster om dagen på sommaren, vilket blir trångt då vi har 500 sittplatser totalt.

 

_DSC0034_redigerad.jpg

Hur ser en vanlig dag ut på Arontorps Kroppkakor?

Det börjar på kvällen då man planerar hur mycket som behöver göras för dagen efter. Vi förbereder då också fläsket som ska dra till sig över natten. Personalen börjar redan klockan tre på morgonen för att förbereda allt. Under dagen kokar vi ständigt kroppkakor och lagar dagens rätt.

 

Var och hur gör ni era inköp?

Vi handlar i stort sett allt på Snabbgross i Kalmar, allt utom mjölk och potatis som vi köper av lokala gårdar precis i närheten av restaurangen. Vi har en egen kylbil som vi åker och handlar i Axfood Snabbgross butik. Vår chaufför tar med en inköpslista till butiken och plockar upp varorna. Om vi beställer många pall av något så får vi det utkört, men annars sköter vi det själva i största möjliga mån.

 

Vi har valt Axfood Snabbgross för att vi får väldigt bra service! Det är därför vi handlar där. De är flexibla och kan hjälpa oss även om det blir kort framförhållning ibland. Andra företag har inte alls kunna erbjuda oss detta.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att jag får träffa så mycket folk! Framförallt de som är nöjda och kommer fram och berättar det. Man kan ju inte tillgodose allas tycke och smak, men oftast är det positivt. Det är roligt att få bra kritik och det är det som lyfter mig och får mig att älska det jag gör.

 

Vad har ni för visioner för Arontorps Kroppkakor i framtiden?

Det hade varit roligt om vi kunde bygga ut så vi får plats med fler gäster, men visionen är att kunna sprida kulturen med kroppkakan över Sverige så det finns på andra ställen än Öland. Jag vill få yngre personer att testa kroppkakor och uppleva det jag gjorde när jag var liten. Kroppkakan börjar tyvärr försvinna och färre och färre kan göra dem, så jag vill göra dem populära igen.

 

 

Verksamhet: Arontorps Kroppkakor

Namn: Gillis Dahlström

Adress: Torslunda 102, Färjestaden

Bakgrund: Fiskare och skeppförare, ägare av billackeringsfirma och flera restauranger på Öland och i Kalmar.

 

_DSC0066_redigerad.jpg