text.skipToContent text.skipToNavigation

Café Italia ligger precis vid Eriksbergskajen, väster om Göteborg. Utsikten från caféet över Göta Älv är fantastisk. Jag går in och slår mig ned vid ett bord tillsammans med en av ägarna, Simon Akyol, som serverar mig en cappuccino och hans berömda tiramisu.

 

Hej Simon! Kan du börja med att berätta dig själv och om bakgrunden till Café Italia?

Jag har alltid jobbat inom service och restaurangbranschen. Jag började jobba i en livsmedelsbutik 1991, men tog sedan över en restaurang här i Eriksberg som heter Restaurang Faro. Jag valde att satsa på italiensk mat och det gick väldigt bra. År 2008 bestämde jag och min bror Johan att vi ville starta en mindre verksamhet och startade då Café Italia. Vi trivs superbra med att jobba här. Vi har fem anställda, så vi är ett litet och tight gäng, vilket är väldigt skönt efter att tidigare ha haft 15 anställda på Restaurang Faro.

 

Har ni något speciellt koncept på Café Italia?

Vårt koncept är italiensk mat. Även om jag själv inte är italiensk, så vet jag att italiensk mat är känd för att vara god och folk från hela världen tycker om den typen av mat. Jag fick intresset och kärleken för det italienska köket när jag var i Rom och fick smaka på genuin italiensk mat och när jag träffade människorna där. Det är enkel mat, men väldigt god!

 

Vilken typ av italiensk mat serverar ni?

Vi serverar allt från panini, pizza och lasagne, till gelato och tiramisu. Att ha gott kvalitetskaffe är också något vi satsat på. Många gillar speciellt vår cappuccino. Vi har även sallader, fika och alkoholhaltiga drycker, så det finns något för alla smaker och plånböcker. Hos oss på Café Italia är även uppläggningen av maten mycket viktig, då jag tror att man äter lika mycket med ögonen!

 

Vad är det mest populära på er meny?

Vår Tiramisu är mycket omtyckt. Italienare själva tycker att det är bland den godaste de testat! Det känns väldigt roligt och jag är mycket stolt över den. Man måste ha känsla och tycka om att laga mat, det är då man lyckas. Mitt recept på tiramisu är inte riktigt som en klassisk. Jag har gjort några ändringar, men dom håller jag hemliga! 

_DSC0006_redigerad.jpg

Vad på menyn skulle du rekommendera alla att testa?

Vår tiramisu, alla älskar den! Men jag själv tycker att våra rätter med chevré är mycket goda. Vi har en chevrésallad och en pizza som verkligen är värd att testa. Om man vill ha något riktigt matigt så är våra kycklingspett med potatisgratäng det bästa. 

 
Märker ni av några trender på cafémarknaden? Finns det något speciellt som efterfrågas?
Faktiskt inte, det är ingen specifik efterfrågan här. Jag tror många som bor i området uppskattar och vill äta klassisk mat. Det är därför de kommer hit och äter. 

 
Vilka kunder lockar ni? Turister eller inhemska? 
Vi lockar folk som bor i närheten. På sommaren brukar det komma mycket turister eftersom vi har en så fin utsikt över vattnet och serverar gelato. Vi har också några stammisar som kommer utifrån från bland annat Hisingen, Torslanda, Majorna och Frölunda. De åker hela vägen för att dricka vårt kaffe. 

 
Vad är det för speciellt med ert kaffe?
Vi ägare är på plats varje dag och ser till att kaffet är perfekt. Vi vet hur viktigt det är att behandla kaffemaskinen på rätt sätt och hålla den i gott skick för att den ska mala kaffet på bästa sätt. Vi insåg snabbt att kaffe är viktigt för våra gäster och har sökt kunskap och läst på mycket för att bli så bra som möjligt på att tillaga kaffe. 

 
Var och hur gör ni era inköp?
Vi handlar på Axfood Snabbgross Partihallarna. Vi beställer det mesta genom e-handeln, men åker och stödhandlar i butiken. Det är tack vare Jonas, butikschefen på Axfood Snabbgross Partihallarna, som vi började handla hos er. Han har verkligen kunnat hjälpa oss och tar in artiklar efter våra behov. Det kunde inte vår tidigare grossist hjälpa oss med på samma sätt. Det är väldigt viktigt att vi vet vad vi köper för produkter och att det är bra kvalité.

 
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa är att jag har så underbara gäster! De som återkommer och är glada och trevliga lyfter verkligen hela min tillvaro. När gästerna tackar och ger beröm, så ger dig mig så mycket energi. Vi har många stammisar och då känner man verkligen att vi är som en stor familj här. Det är helt fantastiskt!

 
Har ni stött på några utmaningar sedan ni startade?
Utmaningar finns ständigt i den här branschen. Konkurrenterna runt omkring växer och man behöver hänga med i utvecklingen. Allt från maten till atmosfären i lokalen måste uppdateras med jämna mellanrum så man inte hamnar efter. Under ett års tid tappade vi jättemycket gäster då det pågick en stor renovering av huset, allt var inplastat och såg inte speciellt välkomnande ut. Det året var det väldigt tufft, men nu har vi kommit tillbaka!

Verksamhet: Café Italia
Namn: Simon Akyol
Adress: Maskinkajen 11, 417 64 Göteborg
Bakgrund: Livsmedelsbutik, ägare av Restaurang Faro, Kock
 
_DSC0043_redigera.jpg