text.skipToContent text.skipToNavigation

Det är en gråmulen dag med regn i Uppsala. När jag kommer fram till Crêperie Lemoni, efter en kort promenad från pendelstationen, möts jag av en varm och mysig lokal med mörka träbord med levande ljus. Ägaren Calliopi hälsar mig välkommen och bjuder mig på en kopp kaffe och vi slår oss ned vid ett bord.

 

Hej Calliopi! Kan du börja med att berätta dig själv och om bakgrunden till Crêperie Lemoni?

Jag kommer ursprungligen från Grekland men flyttade till Sverige och jobbade länge i Stockholm inom restaurangbranschen. Där jobbade jag mestadels som servitris men också som kokerska på en förskola. Jag flyttade till Uppsala för 11 år sedan, då hade jag inget jobb och tog hjälp av arbetsförmedlingen. De tipsade om en kurs inom egenföretagande som jag gick. Efter det startade jag tillsammans med en till person (som inte längre är ägare) Crêperie Lemoni. I tre år var vi i en annan lokal men sedan fick vi möjligheten att flytta hit och har varit här sedan dess.

 

Har ni något speciellt koncept på Crêperie Lemoni?

Vi har franskt tema här då vi fokuserar på crêpes och galetter. Vi har dock annat som sallader, omeletter, fika, soppa med mera - så det finns något för alla smaker. Jag har även tagit in lite av det grekiska på crêperiet, då det ligger varmt om hjärtat, så vi har vin och öl som kommer från Grekland. Det är mycket goda drycker!

 

Kan du förklara för dem som inte vet, vad är galetter och crêpes egentligen?

Galettesmeten är gjord på glutenfritt bovete och är mjölk- och äggfri. Den gräddas på ett stort gjutjärn och fylls sedan med en kombination av exempelvis ostar, kött, spenat eller lax. Crêpes är mer som vanliga pannkakor, alltså gjort på vetemjöl, ägg och mjölk. Den är sötare och serveras som dessert. Den klassiska varianten är med smör, socker och citron men det går också göra med choklad, sylt, bär eller glass och mycket mer!

 

Hur kom det sig att ni ville satsa på just galetter och crêpes?

Jag gjorde en resa till Bretagne i Frankrike och såg hur de gjorde galetter och crêpes och fick mycket inspiration där. När jag kom till Uppsala såg jag att efterfrågan fanns då det inte fanns någon restaurang som serverade galetter och crêpes. Jag gillar att vara kreativ och bakar mycket så jag ville ha ett ställe där jag kunde få vara det.

 

Vad är det mest populära på er meny?

Galetten med chevré och prosciutto är väldigt populär, men vi säljer faktiskt mycket av alla olika varianter.

 

Vad på menyn skulle du rekommendera alla att testa?

Chevré och prosciutto-galetten tycker jag man ska testa, det är så gott med kombinationen av osten och skinkan tillsammans med valnötter och honung! Perfekt blandning av sött och salt. Jag tycker även vår Hälsotallrik, som är en sallad med bland annat råris, avokado, keso, melon och cashewnötter är något man borde testa!

DSC00265_redigerad.jpg

Märker ni av några trender på cafémarknaden? Finns det något speciellt som efterfrågas?

Vegansk och vegetarisk mat efterfrågas mycket nu. Smeten till galetter är ju vegansk så det är lätt att bara anpassa det man vill ha på så man får den helt vegansk. På menyn har vi flera vegetariska alternativ.

 

Vilka kunder lockar ni? Turister eller inhemska?

På sommaren är det mycket turister men annars är det mest uppsalabor och stockholmare som kommer till oss. Vi har livemusik på gården under på sommaren och även inne i vår lokal på vintern, det lockar mycket folk!

 

Just nu ligger matsvinn mycket i fokus. Gör ni något speciellt för att minska svinnet hos er?

Vi har faktiskt inte så mycket svinn. Eftersom vi gör allt à la minute så blir det inte mycket att slänga. Men om vi har mat över så använder oss av en tjänst som heter ”Karma”. Där kan man som företag anmäla om man har kvar mat efter dagens slut så kommer någon och plockar upp det och köper det för en billigare peng. Vi tycker att det känns bra att slippa att slänga ätbar och bra mat.

 

Var och hur gör ni era inköp?

Vi handlar på Snabbgross butik i Uppsala. Jag gillar att gå i butiken och se alla artiklar innan jag gör mitt inköp. Vi finner det mesta vi behöver i butiken och personalen är väldigt hjälpsam. Det är också bra öppettider vilket jag uppskattar! Det är också roligt att gå i butiken och träffa andra krögare som man kan prata med.

 

Vilken artikel kan ni inte vara utan från Snabbgross?

Nästan allt! Mjölk, crème fraîche, ägg och alla grönsaker och mycket mer! Vi måste ha allt färskt varje dag, så jag eller någon av mina anställda åker dit varje morgon.

 

Har ni någon artikel ni skulle vilja att vi tar in i sortimentet?

Jag skulle vilja ha lite andra roliga ölsorter. Vi importerar ju vår öl från Grekland och har blivit lite kända för det, så det hade varit smidigare för oss att ha allt på samma ställe. Sedan skulle jag önska att det fanns lite mer moderna ”gourmet”-artiklar då jag gillar att ta fram nya smaker och förändra menyn.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa är nog kombinationen av bra kollegor och att jag får vara kreativ och komma på nya saker. Jag vill alltid att det ska hända saker annars blir jag uttråkad! Jag tycker också det är fantastiskt att vi kan ha livemusik här då musik är något jag älskar.

 

Har du några visioner för Crêperie Lemoni i framtiden?

Jag har faktiskt blivit tillfrågad av två andra kommuner om jag vill öppna ett ställe hos dem också. Det var väldigt lockande men jag kände att jag inte skulle vara tillräcklig för fler ställen. Men man vet aldrig!

 

Verksamhet: Crêperie Lemoni

Namn: Calliopi ”Poppi” Mastrolamprou

Adress: S:t Olofsgatan 32 E, Uppsala

Bakgrund: Arbetat som servitris på flera restauranger i Stockholm. Calliopi har även varit barnskötare och kokerska på förskola. År 2014 blev hon framröstad till årets pionjär i Uppsala.

DSC00306_redigerad.jpg