text.skipToContent text.skipToNavigation

Letar du ständigt efter sätt att sänka kostnaderna i din restaurangverksamhet? Ett konkret sätt att spara pengar på är att se över och effektivisera energianvändningen i dina lokaler. Här sammanställer vi några enkla åtgärder som tillsammans kan göra stor skillnad på energiförbrukningen.

• Se över vilka maskiner som använder mycket energi och när de används. Stäng av eller sätt en timer på maskiner och belysning som inte behöver stå på då lokalen är oanvänd, exempelvis på natten. Om ni redan har sådan utrustning, kontrollera med jämna mellanrum att den fungerar och är korrekt inställd.

• Köp energimärkta vitvaror som är märkt A, A+ eller A+++ när det är dags att köpa nytt. Nya vitvaror är oftast mer energieffektiva, exempelvis förbrukar en 10 år gammal diskmaskin c:a 200 liter mer vatten än en ny. Ett ytterligare tips är att använda eko-programmen som kan finnas som valmöjlighet på vissa vitvaror.

• Ställ in rätt temperatur i kyl- och frysskåp. Varje grad lägre än nödvändigt ökar energianvändningen med 2–5 procent. Men, kom ihåg att råvarorna håller längre i svalare temperaturer. Avgör vad som är viktigast utifrån era egna flöden och förutsättningar i verksamheten.

• Kontrollera att kylan inte läcker ut till andra zoner i verksamheten. Se till att byta ut listerna i kyl- och frysskåpsdörren om de inte håller tätt. Denna process kan spara 50 procent av energiförbrukningen jämfört med kylläckage.

• Ta bort damm och smuts från kylflänsar och fläktar, och frosta av kyl och frys regelbundet så att anläggningen har rätt förutsättning för optimal funktion.

• Se till att ventilationssystemet är korrekt inställt och anpassat efter hur många som befinner sig i lokalerna och under vilka tider, eftersom ventilationen står för upp till 30 procent av elförbrukningen i en restaurangverksamhet.

• Köksutrustningen står för ytterligare upp till 23 procent av elförbrukningen. Utbilda kökspersonalen i energifrågor och hur de använder köksutrustningen på bästa sätt. Diska med full maskin för att minska antalet körningar och fyll upp ugnen så gott det går. Använd kastruller som har samma storlek som plattan och en jämn botten eftersom en ojämnhet på 0,5 mm ökar energiförbrukningen med c:a 25 procent. Ha som vana att stänga dörren till kylen, och stäng av spisplattor som inte används. Det kostar upp till fem kronor per timme att glömma en platta på full effekt.

• Byt till mer effektiva ljuskällor och se över placeringen av belysningen. Med rätt placering kanske lokalen kan lysas upp med färre ljuskällor. Inred med ljusa färger och öppna upp för att ta vara på dagsljuset.

Källor: Länsstyrelsen, Energimyndigheten, Umeå kommun, Vattenfall

Uppdaterad 2023-01-25