text.skipToContent text.skipToNavigation

Vi hoppar av bussen på Hantverkargatan i Stockholm och ser genast skylten till Grain Café. När vi kommer in i lokalen möts vi av en fantastisk doft av dagens gryta som håller på att tillredas. Bakom disken möter vi ägarna Birgitta och Ulrika som välkomnar oss varmt.

Hej Birgitta och Ulrika! Kan ni berätta lite om er och Grain Café?
Vi har känt varandra sedan 90-talet och vi hade idéer länge om att starta något ihop. För några år sedan tog vi äntligen tag i det och startade Grain Café. Vi arbetar tätt ihop och det har blivit lite som ett familjeföretag, då våra barn och barns vänner också arbetar här. Vi har tre ben på caféet - frukost, lunch, kaffe. Lunchen går väldigt bra, men det är gröten som gör oss unika och som får fler att komma hit.
Grain_cafe.jpg

Har ni något speciellt koncept på Grain Café?

Spannmålet havre är vår grund. Det finns forskning på att havre är den enda riktiga ”superfooden”, som man kallar det. Havre innehåller bland mycket annat zink, magnesium, järn, b-vitamin och kostfibrer, som är fantastiskt för kroppen! Genom att göra gröt av havregrynen så får man fram den goda smaken. Vi kände att gröt verkligen låg rätt i tiden då det både är nyttigt och gott. Vi såg att vårt koncept var unikt i Sverige, det fanns i de stora städerna runt om i världen men inte i Stockholm. Men det var dags för förändring! Vi åkte runt och testade gröt på olika platser, bl.a. i Köpenhamn och Berlin, och märkte vad vi gillade och inte gillade, och tog lärdom av det.

Något som också är viktigt för oss är att vi gör allt själva. Utöver våra luncher gör råsaft, granola, nötsmör, knäckebröd, bröd och allt fika själva. Vi vill bara servera sådant som vi själva tycker är riktigt bra.

Vad är det man måste tänka på när man öppnar café?
Att det är mycket jobb att starta eget. När vi började hade vi inget kundunderlag. Vi visste inte hur vi skulle gå tillväga, vart vi ska hitta våra råvaror och produkter, men om man har passion för det man gör så går det lösa allt. Vi tänkte också mycket på vart vi ville ha vår lokal, det var viktigt att vi inte hamna på någon bakgata för vi vill ha folk i rörelse! Genom att vi har ett tydligt koncept och tror på bra råvaror och hemmagjort så sprids ryktet snabbt och vi får mycket gäster. 
Grain_cafe_chokladbollar.jpg

Vad är det mest populära på er meny?

Vår sockerfria gröt är mycket populär. Vi har många gäster som är hälsomedvetna, som utövar yoga och tränar, är veganer osv. Då är det de nyttigare alternativen som lockar. Vi har också en gröt med drottningkompott just nu som har blivit mycket populär, men vi byter menyn ofta och man kan även komponera sin egen gröt, så vi har alltid något för alla.

Vad av allt på menyn skulle ni rekommendera alla att testa?
Vi rekommenderar alltid gröt, då det är det vi är allra bäst på! Då brukar vi rekommendera ”Queen of Sweden” med drottningkompott, eller ”Veckans gröt”. 

Hur ser en vanlig dag ut på Grain Café?
Vi öppnar tidigt, redan vid 07.00. Då är vi på plats vid 06.30 och börjar med att pressa råsaft, baka scones, koka ägg och allt som måste göras innan vi öppnar. Det allra mesta förbereder vi på kvällen innan för att det ska vara smidigt för den som öppnar på morgonen. 

Var och hur gör ni era inköp?
Vi började handla på Snabbgross butik i Årsta. Vi hade då ingen aning om hur man handlar till en caféverksamhet. Vi fick jämföra mellan olika grossister, men insåg snabbt att Snabbgross hade bäst utbud och priser för oss. 

Vi lärde oss jättemycket på att handla i butiken för då kunde vi verkligen se produkterna, jämföra i butiken och välja allt som vi ville ha och behövde. När det började blir mer att göra insåg vi ganska snart att det lönade sig för oss att handla genom e-handeln, då man sparar mycket tid på det. När vi fick reda på att det fanns en butik på Gärdet så kände vi att det passade oss bättre. Vi har varit väldigt nöjda och lärt känna personalen som arbetar där. Vi får otroligt bra bemötande och uppskattar den höga servicegraden jättemycket. 
Grain_cafe_toast.jpg

Vad är det bästa med ert jobb?

Att det är så kreativt! Vi får bestämma allt själva. Vi testar oss fram och bollar med varandra. Det är så fritt, vilket vi verkligen gillar. Vi kompletterar varandra väldigt bra då vi är olika och båda tillför något samtidigt är vi lika på det sättet att vi drivs av att skapa något och är beredda på att satsa allt. 
 
Har ni stött på några utmaningar sedan ni startade?
En gång hade vi en catering för 94 personer. Det var tufft då vi har ett mycket litet kök, men vi löste det! Vi hann klart allt i tid och leveransen till kunden gick smidigt. 

Vad har ni för visioner för Grain Café?
Expansion. Vårt mål är att ha tre ställen, på tre år. Vi är nu i startgropen till att starta det andra läget. Vårt koncept är dock superviktigt och det måste vi ha kvar även om vi blir större.

Verksamhet: Grain café
Namn: Birgitta Andersson & Ulrika Ögren
Adress: Hantverkargatan 32, Stockholm
Bakgrund: Birgitta har arbetat som ekonom inom bl.a. rese – och fastighetsbranschen. Ulrika har arbetat inom rese- och finansbranschen med föräljning av kreditkort mot storkunder.