text.skipToContent text.skipToNavigation

Under två av våra senaste butiksinvigningar har vi på Snabbgross haft äran att få bjuda dit vår kund Heta Köket. Heta Köket brinner för mexikansk mat och levererar catering i Uppsala. De har även en food truck som man kan besöka under olika evenemang eller anlita till större event. 


Hej William! Kan du börja med att berätta om dig själv och om bakgrunden till Heta Kökets food truck?

Jag kommer från Mexico City och växte upp med fem syskon och min mamma som var ensamstående. Medan hon arbetade turades vi om att handla och laga mat. Redan när jag var i 10-årsåldern älskade jag att gå till marknaden och att experimentera med olika rätter i köket. Det har hela tiden varit mexikansk mat som lockat mig mest. Jag började med traditionella familjerecept, och de rätterna inspireras jag av än idag, men gatumaten blev snabbt min stora passion. I slutet av 1990-talet träffade jag min fru Ewa i Mexiko, och eftersom hon kommer från Sverige flyttade vi hit efter ett par år. Sedan dess har vi bott olika perioder i de båda länderna, och bland annat haft små restauranger i Mexiko. Här i Sverige blev det naturligt att fortsätta på den banan, och 2008 startade vi cateringfirman Heta Köket i Uppsala. Vi märkte att intresset för mexikansk mat var stort, och 2015 utökade vi verksamheten med vår food truck.

 

Hur skulle du beskriva Heta Kökets food truck?

Jag skulle beskriva den som 100 % mexikansk. Vi köpte vår food truck på en auktion i Mexiko, den var ursprungligen en brödbil. Vi hittade sedan ett mexikanskt familjeföretag som var specialiserade på att bygga food trucks. De hjälpte oss att bygga om bilen till ett fullt fungerande mexikanskt rullande kök. På så sätt blev den precis som vi ville ha den, både funktionellt och utseendemässigt. Vår food truck är så mexikansk som den kan bli, allt från köksinredning till dekorationer är tillverkade i Mexiko. Den mat vi säljer här i Sverige skulle jag lika gärna kunna servera i ett gatuhörn i Mexico City. Vår food truck är personlig och lätt att känna igen. Vi vill att man ska bli glad när man ser den.

 

Vad är mest populärt på er meny?

Det brukar variera mellan olika event, ibland är det våra välfyllda burritos som är storsäljare, andra gånger kan det vara tacos, quesadillas eller chilaquiles.

DSC01772.jpg

Vad på menyn får man inte missa om man besöker Heta Köket?

Prova gärna våra äkta tacos som bjuder på en smakresa direkt till Mexiko! Många av våra mexikanska stamkunder är villiga att köra flera mil för att äta hos oss, och det känns som ett hedrande betyg. Den bekanta doften av majstortilla och smaken av våra tacofyllningar och salsa som tillagats på traditionellt vis lockar många. De serveras precis som i ett tacostånd i Mexico City.

 

Märker ni av några trender på foodtruckmarknaden? Är det något speciellt som efterfrågas?

Vi märker tydligt att allt fler efterfrågar vegetariska och veganska alternativ, så det erbjuder vi alltid. När det gäller våra kötträtter så brukar vi tillaga dem med svenskt kött eftersom det är vad både vi och våra matgäster föredrar. Det har också blivit självklart att använda miljöanpassade engångsartiklar.


Var placerar ni er foodtruck? Har ni fasta platser?

Vi har ingen fast plats för vår food truck för tillfället. På Heta Köket är vi helt inriktade på cateringuppdrag (med och utan food truck), företagsevent och festivaler.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det finns knappt några jobb där man kan arbeta nära sin familj. Jag har förmånen att ha ett företag där både min fru och även våra fyra barn är engagerade. Det är precis så det brukar fungera i Mexiko. Att få ägna mig åt matlagning som är mitt absolut största intresse är en annan stor fördel. Och att träffa våra kunder som ger oss mycket uppskattning. För mig känns det roligt att få dela med mig av min kärlek för mexikansk matkultur. Just nu ligger matsvinn mycket i fokus.

DSC01765.jpg

Gör ni något för att minska matsvinnet hos er?

Mycket handlar om bra planering, att inte laga mer mat än vad som kommer att gå åt. Eftersom vi har många års erfarenhet har det blivit allt lättare att beräkna hur mycket som ska tillagas. På så sätt har vi knappt något matsvinn alls.

 

Var och hur gör ni era inköp?

Sedan många år är vi stamkunder på Snabbgross i Uppsala, och vi handlar både på nätet och direkt i butiken. Det är trevligt att prata med personalen, och att se vilka produkter som finns inne.

 

Vilken artikel från Snabbgross kan ni inte vara utan?

I våra mexikanska rätter ingår många ingredienser, det är svårt att välja ut en specifik artikel. Vi köper allt från färska grönsaker, kött och förbrukningsvaror på Snabbgross. Det känns smidigt att hitta så mycket av det vi behöver på ett och samma ställe.

 

Har ni någon artikel ni saknar hos oss som ni skulle vilja att vi tar in i sortimentet?

Vissa chilisorter och kryddor kan vi sakna. Tomatillo är en annan ingrediens som vi använder ofta. Den skulle vi gärna vilja hitta antingen färsk eller på burk.

 

Vad har du för visioner för Heta Köket inför framtiden?

Heta Köket är ett litet familjeföretag som satsar på mat av hög kvalitet. Vår vision är att kunna fortsätta erbjuda våra kunder en riktig mexikansk matupplevelse.

 

Verksamhet: Heta Kökets food truck
Namn: William Hampton Coleman Sotres
Adress: Uppsala
Bakgrund: Kock (taquero)