text.skipToContent text.skipToNavigation

När vi kommer fram till House of Burgers, som ligger på Tyska brinken 28 i Gamla Stan, möts vi av stämningsfulla skyltfönster där julen gör sig påmind. De neonröda logotyperna lyser i decembermörkret och leder oss in i lokalen. Väl inne möts vi av restaurangchefen Jan-Åke Ljungberg och vi slår oss ner tillsammans över en kopp kaffe.

Hur länge har House of Burgers funnits i Gamla Stan?
Restaurangen renoverades för tre år sedan. Vi serverade först husmanskost, men anpassade oss snabbt till kundernas efterfrågan och bytte inriktning till amerikanska hamburgare.

Berätta lite om era lokaler!
En del av våra lokaler är 1600-talsvalvet där vi får plats med 150-sittandes gäster. Det är historiska lokaler med detaljer och lämningar från exempelvis delar av Stockholms Stadsmur från 1300-talet. Vi har även en övervåning där vi erbjuder konferens för 200 personer eller sittning för 60 personer. Totalt kan vi ta emot 400 sittande kunder samtidigt!
_EFS1585.jpg
Är det mycket turister som kommer och äter hos er?
Ja, ungefär 95 procent turister. Det är främst utländska turister på sommaren och svenska turister på vintern. Vi har även stammisar som bor i området. Alla i vår personal pratar både spanska och engelska för att kunna ge våra kunder en bra service. Under sommaren har vi även många fler som kan tala andra språk. Vi söker exempelvis någon som kan ryska.
 
”Vi serverade 600 burgare – från ett enda stekbord!”
 
Vad är ert rekord i antal serverade hamburgare på en dag?
Vårt rekord i antal serverade burgare var under fotbolls-VM i somras. Då serverade vi cirka 600 burgare – från ett enda stekbord! Under fotbolls-VM fick vi även en otrolig ökning av kunder, så vi fick köpa in fler TV-skärmar och se till att erbjuda öl i alla våra rum. Sommaren var även väldigt varm, men våra lokaler klarar värme bra, så det var inget större problem för oss. Vi köpte dock in mer flaskvatten än någonsin!
 
_DSC7772.jpg
Vad är det bästa på er meny?
Det måste vara den vegetariska burgaren som vi gör reklam för på skylten utanför. Det är en quornburgare med sallad, sås och steak fries. Våra steak fries är fluffiga på insidan och krispiga på utsidan, jättegoda! Även vår Double decker är riktigt god! Den har en dubbel burgare, med ost och bacon. Vår TexMex-burgare är en storsäljare, den har chips, salsa och serveras med pommes den med!
 

Hur gör ni för att sticka ut bland restaurangutbudet här i Gamla Stan? Är det hård konkurrens?

Vi använder oss av Tripadvisor, Google maps och Facebook, där vi ständigt arbetar för att få bättre betyg. Det är dock alltid svårare att få recensioner av nöjda än missnöjda kunder, men vi arbetar hårt för att få fler nöjda kunder att lämna betyg. Det är även svårt när man har utländska kunder på besök, amerikanska kunder använder exempelvis Yelp som inte är lika stort i Sverige. Vi särskiljer oss dock med vår meny som är populär bland kunderna i området. Folk gillar en bra burgare och våra stora lokaler. Hos oss får man alltid plats!
hob_skylt.jpg
Vart gör ni era inköp?
Vi gör våra inköp från Snabbgross i Årsta. Vi har leverans därifrån och gör ibland våra inköp tillsammans med våra systerbolag som också ligger här i Gamla Stan. Apropå inköp, så är ett miljöval vi gjort att vi tagit bort plastsugrör och ersatt med mer miljövänliga sugrör!
 
”Jag brinner för att få lära folk hur restaurangbranschen fungerar!”

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det måste vara att få utbilda mina medarbetare. Jag vill lära vidare det jag har lärt mig under mina 20 år i branschen och under min universitetstid. Jag brinner för att få lära upp folk från grunden, att lära dom hur restaurangbranschen fungerar. Jag vill att alla mina medarbetare växer och lär sig, antingen hos oss eller i nya utmaningar.