text.skipToContent text.skipToNavigation

DU BEHÖVER
Deg:
50 gram jäst
150 gram rumsvarmt smör
3 dl mjölk
0,9 dl strösocker
En nypa salt
Ca 12 dl vetemjöl. Tillsätt tills degen släpper från väggarna.
Eventuellt 1 msk stött kardemumma (Tips! Mortla med lite socker för extra mycket smak)

Kanelfyllning:
150 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk mald kanel

Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

GÖR SÅHÄR
  1. Smula jästen i en bunke
  2. Värm mjölken i en kastrull tills det är fingervarmt (37°C)
  3. Blanda i sockret med jästen. Tillsätt mjölken, smöret i bitar, salt och eventuell kardemumma. 
  4. Häll luftigt i mjölet tills degen släpper från bunkens väggar. Spara lite mjöl till utbakning. 
  5. Arbeta degen kraftigt i 10-15 minuter för hand eller 5-7 minuter i maskin. 
  6. Strö lite mjöl över degen, täck över bunken med en kökshandduk och låt den jäsa i 30-40 minuter.
  7. Under tiden degen jäser kan du passa på att röra ihop fyllningen. Blanda smör, socker och kanel till en smet. 
  8. Knåda degen lätt eller arbeta ned den med maskin. Strö ut lite mjöl över arbetsbänken och kavla ut degen till en rektangel. 
  9. Bred på fyllningen, rulla degen till en rulle och skär i ca 35 delar. Se fler utbakningsförslag nedan.
  10. Lägg bullarna på plåtar, täck över och låt jäsa i 30- 40 minuter
  11. Sätt ugnen på 225-250°C.
  12. Pensla bullarna och strö på pärlsocker
  13. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
 
UTBAKNINGSFÖRSLAG
Snurrade kanelbullar:
Genom att snurra bullarna får du inte bara en fin form utan det gör även att fyllningen behålls bättre i bullen. För att göra snurror kavlar du ut degen till en rektangel, brer på fyllningen och viker sedan degen på mitten läng långsidan. Skär degen i 1-2 cm breda remsor. Ta tag i båda ändorna av remsan och tvinna den. Snurra degen med den ena handen runt nypan som håller andra degändan och avsluta med att fästa ändorna underifrån i mitten av degen. Låt jäsa, pensla och grädda i 225-250°C i mitten av ugnen 5-10 minuter. 
 
Klippta längder: 
Gör en enkel och snygg längd. Dela upp degen i 4 delar. Kavla ut en del till en rektangel, bred på fyllning och rulla till en avlång rulle. Klipp jack i rullen och lägg varannan flik till vänster och varannan till höger. Låt jäsa, pensla och grädda i 200°C nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.