text.skipToContent text.skipToNavigation

Du behöver:

1,2 kg aubergine

2 msk salt

1 kg potatis

2 dl riven ost till topping

 

Köttfärsås

2 gula lökar

2 vitlöks klyftor

1,2 kg nötfärs

50 g smör

1 msk oregano

2 tsk kanel

1 tsk mald kryddpeppar

0,5 dl tomatpuré

1 kg passerade tomater

5 dl vatten

Salt, svartpeppar

 

Ostsås

120 g smör

0,7 dl vetemjöl

1,2 l mjölk

5 dl lagrad ost

2 krm riven muskotnöt

Salt och peppar

 

Gör så här:

Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor och salta på båda sidor, lägg på hushållspapper.

Hacka lök och vitlök och fräs tillsammans med kryddor och nötfärs i smör.

Tillsätt tomatpuré, passerade tomater och vatten.

Låt puttra ca 20 min och smaka av med salt och peppar.

Smält smöret och rör ut vetemjölet i det. Vispa ner mjölken och koka upp under omrörning. Vänd ner osten och smaka av med muskot, salt och peppar.

Skär potatisen i tunna skivor (3-4 mm).

Sätt ugnen på 210 grader.

Varva köttfärs, potatis, aubergineskivor och ostsås i en ugnsfastform (eller portionsformar – dessa tar kortare tid i ugnen).

Avsluta med ett lager aubergine och ostsås samt riven ost.

Tillaga ca 40 minuter i ugnen – använd en provsticka för att känna när potatisen är helt klar.

Ta ut moussakan och låt vila några minuter innan servering.


Tips! Goda tillbehör är grönsallad och tzatziki.