text.skipToContent text.skipToNavigation

När du serverar dina maträtter tillagade av ekologiska råvaror bidrar du till mindre bekämpningsmedel i miljön samtidigt som du kan ta ett högre pris för dina ekorätter. Här kan du lära dig mer om varför din restaurang gynnas av att köpa ekologiskt.

Marknadsföringsmöjligheterna är enorma
Om du ställer om och köper livsmedel från ekologisk produktion så finns det nya marknadsföringsmöjligheter för dig och din restaurang. Många matgäster är intresserade av att göra hållbara val och vill kunna ha möjlighet att välja maträtter gjorda på schyssta råvaror.

Berätta för dina matgäster vilka råvaror som är ekologiska, skriv det på menyn. Skriv på verksamhetens sociala medier och skriv till er lokala tidning att ni tar ställning i ekologisk livsmedelstillverkning.

En tydlig ”ekoplan” är a och o
Ni kanske bestämmer er för att göra salladsbuffén helt eller nästan helt ekologisk? Kartlägg vad ni brukar servera, ta reda på om de råvarorna finns att tillgå som ekologiska och om de går att få tag på under hela året. Kanske kan ni samma veva även säsongsanpassa salladsbuffén?

Ett annat alternativ är att fokusera på att byta ut en samlingsgrupp varor till ekologiskt, exempelvis allt inom mejeri. Bland annat mjölken, matlagningsgrädden och smöret köps då in som ekologisk.

Ytterligare ett exempel är att byta ut köttet till ekologiskt. Boskap på en ekologisk gård lever nämligen ett drägligare liv samtidigt som de ger positiv inverkan på närliggande miljöer. Djur på ekologiska gårdar får gå ute och beta i högre utsträckning vilket främjar den biologiska mångfalden. Att kunna erbjuda dina matgäster ekologiskt kött kan göra att gäster strömmar till och fler gör ett medvetet val att gå till just din restaurang vilket gynnar dig gentemot konkurrerande restauranger.

Ekologiskt på menyn föder incitament för dyrare rätter på menyn
Som restaurangägare har du koll på vad dina råvaror kostar och det kan vara så att ekologiska livsmedel är snäppet dyrare än livsmedel utan en ekologisk märkning. Men, du som nu är proffs på eko-marknadsföring har redan gjort det tunga jobbet, att informera dina gäster. Många är beredda att betala ett högre pris för en rätt bestående av ekologiska råvaror.

Varför är ekologiskt så viktigt?
Ekologiska varor är bland annat fria från gifter, djur i ekologisk produktion lever ett bättre liv, jorden blir bördigare samtidigt som den biologiska mångfalden gynnas. Ett starkt svenskt ekologiskt lantbruk gynnar också det konventionella lantbruket enligt en rapport från Lantbrukarnas riksförbund. Hela lantbruket och miljön tjänar på en ökad efterfråga på ekologisk mat, så om du köper mer ekologiskt kommer alla inblandade aktörer göra detsamma då du som kund sitter på den största makten till förändring. Efterfrågan föds hos dig så låt oss påverkas av dina eko-köp!