text.skipToContent text.skipToNavigation

Krispig Friterad Kyckling

Friterad Kyckling
10 portioner

Du behöver:
1 kg kycklingbröstfiléer (100 g/st)
5 dl filmjölk
2 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
4 st klyftor vitlök
1/2 st citron
salt
svartpeppar

Panering:
ca. 4 dl cornflakes
ca. 4 dl ströbröd
frityrolja
 
 
Gör så här:
Putsa och torka kycklingen. Skala och riv vitlök.
Häll i filmjölk, citronsaft, kryddor, vitlök och kycklingen i dubbla plastpåsar och förvara i kylen under ett par timmar. Ta fram kycklingen 1 timme innan tillagning för att få den i rumstemperatur.

Häll i frityrolja i fritösen, hetta upp oljan till 175 grader.

Grovhacka cornflakes och blanda med ströbrödet.

Torka av kycklingfiléerna på överbliven filmjölk och vänd ner i paneringen. Se till att samtliga ytor av kycklingen fylls av panering och att den panerade kycklingen är så torr som möjligt till ytan innan fritering.

Placera en köttermometer i en av kycklingfiléernas mitt och sänk ned så många filéer frityrkorgen platsar (överfyll den inte då sjunker frityroljans temperatur). Vid rätt frityrtemperatur kommer filéerna först sjunka till botten för att sedan stiga upp till ytan och bubbla. Ta upp frityrkorgen när köttermometern visar 70 grader och låt köttet gå klart i eftervärme till 72 grader.

Serveringstips: servera din friterade kyckling i grillade sesambröd med picklad rödlök, blancherad rödkål, inlagd västeråsgurka och jalapeños ihop med en sesam-majonnäs.

Visste du att…
Genom att lägga kycklingen i filmjölk marineras köttet i en syrefri miljö med gynnsamma mikrobakterier som gör köttet mer saftigt?