text.skipToContent text.skipToNavigation

Hej Hasan! Kan du börja med att berätta dig själv och om bakgrunden till Romabrunnen?

Jag är uppvuxen i Turkiet men flyttade till Sverige och Gotland år 1999. Sedan dess har jag bott här och för 12 år sedan har jag drivit Romabrunnen här i Roma. Vi byggde om restaurangen för 3 år sedan, så den har blivit större och fräschare, vilket har ökat vår omsättning med 30-40%.

 

Hur skulle du beskriva Romabrunnen?

Vi är primärt en pizzeria, men serverar även a la carte och dagens lunch. Jag har velat forma om från pizzeria till restaurang med olika typer av mat, men mina gäster uppskattar pizzorna mest! På somrarna har vi även mycket gäster som bara kommer hit för att ta ett glas att dricka eller äta en glass.

 

Vad är det mest populära på er meny?

Pizzorna mest populära. De är billiga och goda. Dagens lunch brukar också vara populärt, då har vi en del husmanskost osv.

 

Har ni någon lokal specialitet på Romabrunnen?

Vi har gotländska kroppkakor som är väldigt populära och uppskattade.

 

Vad på menyn får man inte missa om man besöker Romabrunnen?

Kroppkakan! Det är vår specialitet. Men våra pizzor är väldigt goda med tunn och frasig botten.

 

Märker ni av några trender på pizzamarknaden? Finns det något speciellt som efterfrågas?

Inte särskilt mycket. Det är mest allergener, så som glutenfritt och laktosfritt, som efterfrågas. Vi gör egen glutenfri deg av glutenfri mjölmix. Allt vi behöver till våra specialpizzor hittar vi på Snabbgross.

 

Vilka kunder lockar ni? Turister eller lokalbor?

Under sommaren har vi mest turister och under lågsäsongen har vi mest lokalbor, stamkunder och personer som har vägarna förbi som kommer hit. Under lågsäsong brukar vi ha runt 60-80 ätande gäster men under sommaren blir det upp mot 200-300 gäster, enbart under lunchen. Roma och Björke, som ligger intill, är inte så stort, det är endast 1400 som bor i området så jag är glad att mina lokalbor är så stöttande. Men vi skulle aldrig ha så bra omsättning om vi inte hade gäster som åker längre för att komma hit och äta.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det går inte att sticka under stolen med att det är ett stressigt arbete att vara restaurangägare, men det är väldigt kul. Det bästa är att det är så socialt och att man blir vän med sina gäster.

 

Vad tycker du om pizzabranschen? Är det tufft att ta sig fram på den stora marknaden?

Pizzabranschen är verkligen underskattad, för det är faktiskt en konst att göra pizza. Vi på pizzeriorna har lärt oss att göra pizzor väldigt snabbt till ett väldigt bra pris vilket kräver mycket hårt arbete. Jag tycker det är synd att branschen är som den är. Vi lägger otroligt mycket tid, som ägare lägger man mer än 10 timmar om dagen i restaurangen, men får dessvärre inte ut så mycket av det då man måste konkurrera om priserna. Jag är nu engagerad i en förening där vi försöker komma på lösningar för att långsiktigt ändra pizzabranschen.

06032020-DSC01353.jpg

Just nu ligger matsvinn mycket i fokus. Gör ni något speciellt för att minska matsvinnet hos er?

Vi slänger inte så mycket på Romabrunnen, då vi försöker att ta tillvara på all mat vi har. Om vi har exempelvis en produkt som går ut inom några dagar passar vi på att servera det som dagens lunch. Vi låter även gästerna ta med sig mat hem om de inte äter upp allt så vi slipper slänga den.

 

Var och hur gör ni era inköp?

Vi gör alla våra inköp genom Snabbgross i Visby. De flesta köp gör vi på e-handeln, då det förhindrar missförstånd och felleveranser. Ibland åker vi och stödhandlar i butiken. Vi var faktiskt en av dem första på Gotland som började handla på Snabbgross och jag är väldigt nöjd med dem. Det är bra priser och framförallt superbra service. Jag har bra kontakt med personalen och butikschefen, Jan-Erik. Han är duktig på att höra av sig, informera och fixa saker om något skulle strula. Det uppskattar vi väldigt mycket.

 

Vilken artikel från Snabbgross kan ni inte vara utan?

Osten såklart! Att det är bra pris på ost är det viktigaste för mig, för det är det som går åt allra mest. Även mjöl, skinka och kött, som jag använder till pizzan, är något jag inte kan vara utan.

 

Har ni någon artikel ni skulle vilja att vi tar in i sortimentet?

Jag skulle vilja ha fläsklägg och returpåsar för pant.

 

Vad har du för visioner för Romabrunnen inför framtiden?

Min vision är att skapa en härlig känsla för gästerna när de kommer hit. Vi planerar att göra en uteservering med bland annat en glassbar. När gästerna kommer hit så vill vi att de ska ha känslan av att de är utomlands, som vid medelhavet.

 

Verksamhet: Romabrunnen

Namn: Hasan Özyurt

Adress: Visbyvägen 21

Bakgrund: Uppvuxen i Turkiet men flyttade till Sverige och Gotland år 1999. Blev utsedd av Roma Intresseförening till årets Romabo år 2017.