text.skipToContent text.skipToNavigation
Vi på Axfood Snabbgross är medvetna om att vi som företag spelar en stor roll i samhället och därmed måste vi ta vårt ansvar som påverkande kraft. Detta är inget säljargument, detta är en företagsstrategi som vi alltid bär med oss. Vi är övertygade om att ju mer transparenta vi är med våra åtgärder desto större framgång når vi tillsammans.

Vi har sedan 2010 arbetat för att använda miljömärkt el. Vi har i dagsläget endast miljömärkt el, vilket innebär att den är baserad på sol-, vind- och vattenkraft samt biobränslen. Vår el är även märkt med Bra miljöval. Vi vill inte bara använda miljömärkt el, utan vi vill även minska på vår elförbrukning. Genom att sätta lock på alla våra kyldiskar så kan vi isolera kylan och minska energiförbrukningen med ca 50%. Vi minskar även vår förbrukning via LED-belysning som även har längre brinntid och lägre elförbrukning. I många av våra butiker har vi möjlighet att återvinna värmen som alstras för att driva kyl- och frysanläggningar. I vissa butiker innebär det att vi inte behöver tillföra någon energi alls för att värma upp butiken, hela butikens uppvärmningsbehov tillgodoses genom de egna systemen.


För att vi ska kunna källsortera så effektivt som möjligt i våra butiker har vi byggt upp ett eget smart digitalt källsorteringssystem. Systemet säkerställer att vårt avfall inte hämtas i onödan och att det sorteras rätt. Faktum är att vårt källsorteringssystem är så pass framgångsrikt att vi 2012 blev nominerade till utmärkelsen Årets hållbara projekt på CIO Awards.

 

På Axfood Snabbgross arbetar vi aktivt för att minska matsvinnet i våra butiker. Våra butiker skänker mat, som annars skulle slängts, till olika välgörenhetsorganisationer som i sin tur ser till att det kommer till personer i ekonomisk utsatthet.

 
Vi har även gjort valet att inte sälja fisk och skaldjur från hotade bestånd. Bedömningen utgår från de arter som rödlistas av Världsnaturfonden WWF. Du som kund kan därför alltid känna dig trygg med den fisk och skaldjur som du handlar hos oss. Trenden att äta ekologiskt ökar även allt mer i Sverige och vi utökar vårt ekologiska sortiment så att du kan möta dina kunders efterfrågan och erbjuda ett mer hållbart erbjudande.
 

Våra leveranser är en del av vårt löpande hållbarhetsarbete. Varutransporterna till butikerna sker från lager med egna lastbilar kombinerat med externa transportleverantörer. Varutransporterna är en viktig nyckel till minskad klimatpåverkan. Exempelvis har vi ersatt lastbil med tåg på flera långa sträckor inom Sverige.